Kortin turvallinen käyttö matkoilla

Ota aina vähintään kaksi korttia mukaan matkalle. Mikäli matkasi kohdistuu Euroopan ulkopuolelle, ilmoita siitä meille ennen matkaa. Voimme olla sinuun myös matkasi aikana yhteydessä, joten päivitäthän mahdolliset muutokset yhteystietoihisi.


Maksaminen ulkomailla tapahtuu samalla tavalla kuin Suomessa. Muutama kultainen sääntö on kuitenkin hyvä pitää mielessä:


• Suojaa tunnuslukusi aina maksutilanteessa.
• Pidä korttisi näköetäisyydellä maksutilanteessa.
• Ota useampi kuin yksi maksukortti mukaan. Jos yksi kortti katoaa tai varastetaan, et jää matkalla tyhjän päälle.
• Tarkista säännöllisesti, että korttisi on tallessa. Älä pidä mukanasi kaikkia maksukortteja samaan aikaan, vaan jätä osa korteista säilöön turvalliseen paikkaan esimeriksi hotellihuoneen kassakaappiin. Jätä matkalla tarpeettomat kortit, kuten kirjasto- ja kanta-asiakaskortit kotiin.
• Talleta korttiesi sulkupalvelunumerot puhelimeesi talteen ennen ulkomaille lähtöä.
• Mikäli matkakohteesi on Euroopan ulkopuolella, ilmoita siitä asiakaspalveluumme, jotta emme turhaan pyydä sinulta vahvistusta ulkomaisista korttitapahtumista.
• Ota huomioon, että saatamme olla sinuun yhteydessä matkasi aikana:varmistathan siis, että yhteystietosi ovat ajan tasalla.

Muuta ulkomailla huomioitavaa:

• Varmista summa ja valuutta ennen maksun hyväksymistä. Jos tietoja ei ole nähtävillä, älä hyväksy maksua. 
• Säilytä kuitit laskun tarkistusta varten. Pyydä kuitti myös epäonnistuneesta maksutapahtumasta. Mikäli veloituksista herää kysymyksiä, ole viipymättä yhteydessä asiakaspalveluumme.
• Huomioi valuuttakurssit: ulkomailla maksettaessa kurssimuutoksesta johtuen laskulla veloitettava summa voi erota ostopäivän kurssin mukaisesta summasta. Kauppa voi myös tarjota mahdollisuutta maksaa euroissa paikallisen valuutan sijaan. Valitsemalla maksun euroissa hyväksyt myös liikkeen käyttämän valuuttakurssin, joka voi olla sinulle epäedullinen. 
• Korttimaksamisesta saatetaan periä ulkomailla kuluja. Tarkista liikkeestä, veloittaako se korttiostoksesta erikseen palvelumaksun.
 

Matkan suunnittelu

Matkaa varattaessa on hyvä huomioida seuraavat asiat, jotta ikäviltä yllätyksiltä voidaan välttyä.

Huomioi, että saat mahdollisiin konkurssitilanteisiin turvaa kortilla maksamisesta, jos maksat varauksesi suoraan veloittajalle kaupan tiskillä tai verkkokaupassa. Konkurssitilanteen sattuessa ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Kultaiset säännöt matkojen varaamiseen netissä:

• Lue sopimusehdot tarkasti, myös pienellä printattu teksti
• Hoida asiointi mieluiten kirjallisesti
• Muista säilyttää kuitit ja kaikki muut dokumentit
• Tarkista ennen tilauksen hyväksymistä, mitä olet tilaamassa ja mitkä ovat tilauksen ehdot.
• Jos alun perin sovittuun toimintamalliin tulee muutoksia tai saat lupauksen esimerkiksi hyvityksestä, pyydä kaikki kirjallisesti dokumentoituna.
• Jos teet peruutuksen, huomioi ehdot ennen peruutuksen tekemistä ja vaadi siitä mahdollisuuksien mukaan vahvistus.
 
Yritä aina ensin selvittää epäselvät asiatsuoraan liikkeen kanssa. 
       

Käteisnostot

Käteisautomaattien palvelut voivat vaihdella etenkin ulkomailla. Tarkista automaatista, millä korteilla voit nostaa käteistä.

Kiinnitä huomiota käteisautomaatin tarjoamiin vaihtoehtoihin: käteisnoston lisäksi automaatti saattaa joissakin maissa tarjota vaihtoehtona esimerkiksi paikallisen matkapuhelinliittymän puheajan latausta tai lipun ostoa johonkin tapahtumaan. 

Jotkut automaatit saattavat kysyä kuusinumeroisen tunnusluvun. Laita tunnusluvun eteen tällöin kaksi nollaa. Jos nosto ei onnistu, kokeile toista automaattia.

Mikäli ulkomainen pankkiautomaatti nielaisee korttisi, sulje kortti välittömästi soittamalla sulkupalveluun p. 020 333.

Käteisnosto kortilla voi onnistua myös valuutanvaihtopisteistä. Tarkista kuitenkin kyseessä olevasta toimipisteestä, mitkä kortit siellä hyväksytään. Ota huomioon, että käteisnosto valuutanvaihtopisteissä voi olla huomattavasti kalliimpaa kuin automaateilla. Valuutanvaihtopiste hinnoittelee omat palvelunsa. 

Kaikista käteisnostoista perimme kulun hinnaston/hinnastomme mukaisesti. Huomioi, että tnäiden lisäksi paikalliset kulut ovat mahdollisia.

Hotellivaraus

Majoituksen varaaminen internetistä on yleistä, mutta kannattaa varmistaa, että kyseessä on luotettava varaussivusto. Säilyttä aina varauksen kuitit ja muut dokumentit.

Vaikka huone olisi maksettu etukäteen tai vahvistettu maksukortilla, on hyvin mahdollista, että hotelli pyytää sisäänkirjauduttaessa näyttämään korttia. Kortille tehdään tässä vaiheessa tarkistus, jolla varmistetaan, että kortti on toimiva. Tarkistus tehdään joko lukemalla magneettijuova tai käyttämällä kortti sirupäätteessä.

Huoneen maksaminen

Osassa hotelleia huonevaraus vahvistetaan maksukortilla, osa taas saattaa veloittaa koko huonemaksun etukäteen. Jos huonetta ei ole maksettu etukäteen, maksu suoritetaan uloskirjautumisen yhteydessä. Tällöin hotellille tulee myös ilmoittaa esimerkiksi minibaarista käytetyistä tuotteista. Jos asiakas on käyttänyt minibaaria tai tilannut huonepalvelusta ilmoittamatta siitä hotellista poistuessaan, on hotellilla oikeus veloittaa kustannukset maksukortilta jälkikäteen.

Mikäli hotellihuone on etukäteen maksettu, ota varausvahvistus mukaan hotelliin, koska muutoin hotelli saattaa veloittaa varauksen toistamiseen. Jos hotellista ei löydy varausta tai etukäteen tehtyä maksua, pyydä hotellilta tilanteesta kirjallinen vahvistus. Tämä auttaa asian selvittämisessä jälkikäteen.

Varauksen peruminen

Hotelleilla on oikeus no-show-veloitukseen. Jos perut huoneen, siitä on hyvä säilyttää kirjallinen todiste itselle: voit esimerkiksi tulostaa hotellista tulleen sähköpostivastauksen. Varauksen ehdot on tarkistettava huolellisesti, sillä kaikki tehdyt varaukset eivät välttämättä ole peruutettavissa tai varauksesta veloitetaan joko koko hinta tai osa siitä. Tutustu ehtoihin huolellisesti varausta tehdessäsi.

Auton vuokraus

Internetistä varaamisen yhteydessä sinun kannattaa varmistaa, että kyseessä on luotettava sivusto.

Muista nämä autoa noudettaessa:

• Älä allekirjoita mitään, mitä et ymmärrä. Näin et joudu maksamaan lisäpalveluista, ylimääräisistä vakuutuksista tai tankkauspalveluista, mikäli näitä et halua.
• Älä allekirjoita mitään, missä ei ole hintaa valmiina.
• Jos olet maksanut auton etukäteen, esitä varausvahvistus autoa noudettaessa
Tarkista auto vuokrausvaiheessa ja kirjaa vuokrauslomakkeeseen kaikki auton vauriot. Muutoin ne saatetaan veloittaa sinulta.
• Lue sopimus tarkasti. Sopimuksessa määritellään vuokra-aika ja siihen liittyvät muut ehdot kuten kilometrikorvaukset. Huomioi, että ehdot vaihtelevat yhtiöiden välillä.
• Jos vuokrattava auto on kallis, on mahdollista, että autoa noudettaessa sinulta pyydetään kahta maksukorttia takuuksi.
• Huolehdi, että saat vuokraus- ja palautuslomakkeet mukaasi.
 
Muut maksut

Auton vuokranneella yhtiöllä on oikeus veloittaa korttiasi jälkikäteen, jos auto on esimerkiksi jätetty tankkaamatta tai jos autoa on vuokra-aikana sakotettu.

Mikäli maksat polttoaineesta etukäteen, autoa ei tarvitse tankata palautettaessa. Huomioi, että autovuokraamo ei hyvitä etukäteismaksua.
Huomioi, että eri vuokrausyhtiöiden välillä voi olla huomattaviakin eroja maksuissa kutenesimerkiksi hallinnollisissa kuluissa. 
Jos palautat auton myöhässä, on mahdollista, että joudut maksamaan seuraavan vuorokauden vuokran. Autovuokraus toimii yleisesti 24 tunnin sykleissä (jos noudat klo 11, palautat klo 11 mennessä).

Lentoliput

Lentojen varaaminen internetistä on yleistä, mutta kannattaa varmistaa, että kyseessä on luotettava sivusto. Säilytä varauksen kuitit ja muut dokumentit.

Mikäli varaat lentolipun internetistä, varmista, että matkakohde ja -päivät ovat oikein. Kun osto on hyväksytty, ei kohdetta tai päivää voi enää välttämättä muuttaa. Useimmiten lennot eivät ole peruutettavissa tai muutettavissa hyväksymisen jälkeen tai muutokset maksavat huomattavasti.

Huolehdi, että otat lennolle mukaan saman kortin kuin millä matka on maksettu. Jotkut ulkomaiset lentoyhtiöt voivat evätä pääsyn lennolle, jos kortti ei ole mukana.

Jos peruutat lennon, ota peruutuksesta itsellesi kopio.

Huomioi, että jotkut lentoyhtiöt näyttävät hinnan esimerkiksi euroissa, mutta veloitus tulee muussa valuutassa. Tästä yleensä ilmoitetaan lentoyhtiön sivuilla. 

Turvallisuusohjeita


Tutustu Ulkoasiainministeriön matkustustiedotteisiin ennen matkaa. Tiedotteissa kerrotaan kohdemaan rikollisuustilanteesta sekä erityisesti vältettävistä paikoista tai asioista. Tiedotteista kannattaa lukea ainakin kohdat Rikollisuus sekä Liikenne.

Erityisesti riskialttiiseen maahan matkustettaessa on myös suositeltavaa tehdä Ulkoministeriölle matkustusilmoitus.

Maksusuunnitelma

Helpotusta arkeen

Koronavirukseen liittyvä poikkeustilanne on muuttanut meidän kaikkien arkea. Toivottavasti sinä ja läheisesi olette pysyneet terveinä – se on tärkeintä. Tärkeäksi nousee kuitenkin myös oman talouden tilanne. Ehkä olet joutunut äkkiä työttömäksi tai lomautetuksi – ja jotenkin pitäisi pakollisista menoista selviytyä. 

Haluamme auttaa sinua pääsemään pahimman yli. 
Keräsimme tähän sinulle muutamia käytännön neuvoja.
 

Käytä hyväksesi edullisia maksuaikatarjouksia

Näytä jälleenmyyjät

Evästeet (Cookies)                       Saavuttetavuusselosteet

© Svenska Handelsbanken AB (publ)