Kysymyksiä ja vastauksia lähiluettavasta kortista

31.3.2014 - 08:33

Miten käytän lähiluettavaa korttia ostojeni maksamiseen?

Lähiluettavaa korttia (lähimaksuominaisuutta) voidaan käyttää pieniin, enintään 25 e maksuihin.

Kun maksat lähimaksuominaisuudella varustetulla kortilla ensimmäisen kerran, syötä kortti maksupäätteeseen ja anna tunnuslukusi. Vasta tämän jälkeen voit käyttää kortin lähimaksuominaisuutta.

Kun olet maksamassa ostoasi, vie kortti parin senttimetrin päähän maksupäätteestä. Pääte antaa ääni- tai valomerkin, kun maksu on hyväksytty.
Saat kuitin ostoksestasi normaaliin tapaan.

Miten tunnistan onko korttini lähiluettava? Missä voin maksaa lähiluettavalla kortilla?

Uudessa sinisessä Aktiiviraha-kortissasi oleva aalto-symboli ja teksti PayPass kertovat, että kyseessä on lähimaksamiseen soveltuva lähiluettava Mastercard-kortti. (Myös Visalla on vastaavia kortteja; niissä lukee PayWave).

Lähiluettavat kortit hyväksyvissä päätteissä on symboli, jossa on kortin kuva ja aaltosymboli.

Mitä tapahtuu, jos korttini katoaa tai varastetaan?

Jos korttisi katoaa tai varastetaan, sulje kortti välittömästi soittamalla sulkupalveluun (24 h): kotimaassa 020 333, ulkomailla +358 20 333.

Aktiiviraha-kortin lähimaksuominaisuus ei muuta korttiehdoissa määritelytyjä vastuita: jos olet säilyttänyt korttiasi huolellisesti ja sulkenut sen välittömästi, et ole vastuussa sillä luvatta tehdyistä ostoista ja maksuista.

Muistathan, että turvallisuussyistä tunnuslukua ei saa säilyttää samassa paikassa kortin kanssa. Jos kortti ja tunnusluku yhdessä joutuvat vääriin käsiin korttivarkauden yhteydessä, tapahtumat jäävät kortinhaltijan vastuulle.

Mikäli tunnuslukusi on joutunut vääriin käsiin (esim. urkinta pankkiautomaatilla), vastuusi on enintään 150 e.

Miksi käyttäisin lähimaksamista?

Lähimaksaminen on mukava, nopea ja turvallinen tapa maksaa pieniä, alle 25 e ostoksia. Se on tasaraha pieniin maksuihin, et joudu etsiskelemään pikkurahaa taskun pohjalta.

Jos et halua käyttää lähimaksamista, voit aina maksaa asettamalla kortin maksupäätteeseen ja näppäilemällä tunnusluvun.

Miten pystyn seuraamaan kortin käyttöä, kun maksan lähimaksulla?

Voit seurata rahankäyttöäsi entistä tarkemmin, kun maksat myös pienet ostosi rahan sijaan kortilla. Saat kuukausittain laskun, jossa ovat eriteltyinä kaikki ostosi. Näin saat entistä kattavamman kuvan rahankäytöstäsi - myös niistä pienistä ostoksista.

Kuinka turvallinen on lähiluettava kortti?

Lähiluettava Mastercard-kortti on yhtä turvallinen kuin "normaalit" Mastercard-kortit.

Lähilukuominaisuutta käytettäessä kortin pitää olla hyvin lähellä maksupäätettä, ennen kuin maksu veloittuu.

Ei tuplaveloituksia - vaikka liikuttaisit korttiasi monta kertaa maksupäätteen lähellä, veloitetaan maksu vain kerran.

Turvallisuuden takaamiseksi myös lähimaksamisen yhteydessä kortti on aika ajoin syötettävä maksupäätteeseen ja annettava tunnusluku.

HUOM! Lähilukuominaisuuden aktivoimiseksi ensimmäinen lähiluettavalla kortilla tekemäsi ostos vaatii tunnusluvun.

Liittyykö lähimaksamiseen mitään erityistä, mitä minun olisi otettava huomioon?

Huolehdi lähimaksamiseen soveltuvasta lähiluettavasta Aktiiviraha-kortistasi yhtä hyvin kuin muistakin luottokorteistasi.

Säilytä sitä yhtä huolellisesti kuin käteistä rahaa ja tarkista säännöllisesti, että kortti on tallessa.

Soita sulkupalveluun välittömästi, jos korttisi katoaa tai varastetaan. Tallenna matkapuhelimeesi sulkupalvelun numero 020 333 (ulkomailta +358 20 333).

Jos olet säilyttänyt korttiasi huolellisesti ja sulkenut sen välittömästi, et ole vastuussa sillä luvatta tehdyistä ostoista ja maksuista

Mitä lähimaksamisessa tapahtuu?

Mastercard PayPass -kortissa on siru ja radiotaajuusantenni. Kun olet vienyt korttisi maksupäätteen lähelle, maksun tiedot lähetetään langattomasti Mastercard-verkostoon, joka "paluupostissa" päätteelle vahvistaa maksun, homma on hoidettu ja sinä voit jatkaa matkaasi.